Aparate de aer conditionat bune – tot ce trebuie sa stii inainte de a achizitiona
Aparatul de aer conditionat este indispensabil in foarte multe situatii, fie acasa, fie chiar la locul de munca. El constituie rezultatul evolutiei tehnologiei care are capacitatea de a se plia pe nevoile consumatorilor, integrand tehnologii avansate pentru un confort termic cat mai bun.
Dar inainte de a alege tipul sau modelul de aparat, ar fi util sa aflati toate informatiile despre aceasta gama de produse pentru a va fi mai usor sa faceti alegerea potrivita. Prin urmare, vom incepe discutia clarificand principalele categorii de aparate de aer conditionat bune existente pe piata:
- In functie de folosirea compresorului, distingem doua tipuri: Aparatele de aer conditionat cu Inverter si Aparatele de aer conditionat fara inverter.
Aparatele de aer conditionat cu Inverter sunt cele mai eficiente din punct de vedere al consumul de curent electrc, dar si din perspectiva modului de racire a locuintei, compresorul avand capacitatea de a isi regla automat turatiile. Prin urmare, astfel de aparate reusesc sa raceasca incaperea mai usor, iar indata ce temperatura din camera se apropie de cea dorita, puterea compresorului incepe sa scada. Imedat ce temperatura dorita a fost atinsa, compresorul si venetilatoarele vor functiona la capacitate redusa, reusind astfel sa mentina si temperatura constanta.
Aparatele de aer conditionat fara Inverter au la baza un termostat, ce determina oprirea sau pornirea compresorului, in functie de temperaturile inregistrate in camera. In momentul in care temperatura din incapere ajunge la valoare dorita, termostatul va opri compresorul, iar cand temperatura urca sau scade fata de valoarea setata, compresorul va porni automat.
- In functie de componenta, aparatele de aer conditionat pot fi de tip split, de top caseta, de tip duct sau mobile.
Aparatele de aer conditionat de tip split reprezinta cea mai populara varianta fiind compuse din unitate interna si unitate externa. In functie de modelul pe care il alegeti, unitatea exterioara poate fi conectata la una sau mai multe unitati.
Aparatele de aer conditionat de tip caseta sunt montate in tavan si sunt destinate pentru spatii de birou, insa pot fi utilizate si in incaperi cu tavan fals. De multe ori, acestea sunt folosite si pentru incalzirea incaperii.
Aparatele de aer conditionat de tip duct reprezinta si cel mai costisitor sistem de ventilare si racire, inclusiv costurile de montare fiind mari. Sunt utilizate, de regula, in spatii comperciale sau case foarte mari si necesita montarea conductelor in pereti.
Aparatele de are conditionat mobile prezinta o singura unitate, insa nu au aceeasi eficienta ca restul modelelor. Evacuarea se realizeaza printr-o conducta ce trebuie scoasa pe geam ori pe usa.
Urmatorul aspect pe care trebuie sa il stiti si care este foarte important in cazul aparatelor de aer conditionat se refera la montarea acestuia. Aceasta depinde in functie de modelul aparatului si tipul acestuia si trebuie realizate de echipe de oameni specializati in acest domeniu. Insa, pentru a monta un aparat de aer conditionat tip split trebuie sa va ganditi inainte care ar fi locul cel mai potrivit pentru a face acest lucur, evitand sursele de caldura, razele soarelui, zonelel cu vapori de ulei, precum va trebui sa lasati o distanta de minim 15 cm pe fiecare latura a unitatii, iar cablurile telefonice si antenele TV trebuie amplasate la o distanta de cel putin un metru fiindca pot provoca probleme sistemului. In ceea ce priveste unitatea externa, trebuie sa tineti cont ca are nevoie de 30 de cm distanta pe fiecare latura, sa o amplasati in zone cu trafic redus si daca este posibil sa il poizitionati astfel incat iarna sa nu fie acoperita de zapada.
In ceea ce priveste montarea aparatului de aer conditionat tip caseta, este destul de asemanatoare cu montarea aparatului tip split, insa diferenta este ca aici va trebui sa existe un tavan fals pentru a fi montata unitatea interioara. Toata tubulatura va fi trasa prin tavanul fals si va fi scoasa catre unitatea exterioara tot prin intermediul unei gauri in perete.
Montarea aparatului de aer conditionat de tip duct se realizeaza odata cu construirea cladirii sau a locuintei, iar traseul acestuia trebuie realizat de arhitect. Conductele vor fi montate in peret, iar unitatea acestuia afara.
Montarea aparatului de aer condiitonat portabil nu este deloc dificila si o puteti realiza chiar voi. Poate este mult spus montare fiindca va trebui sa fiti atenti doar la locul unde va fi evacuata apa prin conducta. In plus, un astfel de aparat poate fi mutat foarte usor dintr-o camera in alta pentru a raci mai multe incaperi. Este cea mai economica si facila varianta!
Acordati o atentie deosebita si capacitatii aparatului pe care il alegeti pentru a va asigura ca reuseste sa faca fata suprafetei camerei unde este amplasat. In general, un aparat cu putere de 9000 BTU este indicat pentru incaperi cu suprafete de aproximativ 10-25 mp, un aparat cu putere de 12.000 BTU este poitrivit pentru suprafete de 15-35 mp,un aparat cu putere de 18.000 BTU este indicat pentru suprafate de 30-50 mp, iar un aparat cu putere de 24000 BTU este potrivit pentru suprafete de aproximativ 40-70 mp. Sigur ca aceste valori pot varia si in functie de inaltimea incaperii, orientarea camerei, nivelul de izolare si asa mai departe.
Un aspect foarte important se refera si la igienizarea aparatului de aer conditionat. Igienizarea circuitului este esentiala, fiind un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor. Curatarea se realizeaza foarte usor, folosind spray-uri dezinfectante ce vor fi aplicate cand aparatul este oprit si scos din priza, evitand astfel eventuale accidente.
De asemenea, ar fi recomandata si demontarea si curatarea filtrelor din unitatea interna, doar desfacand capacul de protectie. Acestea vor putea fi curatate cu apa si solurii de curatat, dar nu foarte puternice pentru a nu deteriora materialul.
Unitatea externa va trebui curatata periodic de praf, cu ajutorul unei carpe umede sau, eventual, cu solutii de curatat obiecte din plastic.
Daca te-ai hotarat asupra unui model de aparat de aer conditionat si vrei sa afli mai multe detalii, nu ezita sa accesezi www.aerconditionatbun.ro, locul unde vei gasi cele mai detaliate review-uri, parerile specialistilor, dar si parerile clientilor care detin aparatul astfel incat sa va puteti documenta din surse sigure si sa faceti alegerea corecta.
Comments (0)