Posted By ovidiu Posted On

Ce friteuza merita achizitionata – friteuza cu aer cald sau ulei?

Friteuza reprezinta un electrocasnic din ce in ce mai cautat, iar interesul a inceput sa creasca din momentul in care au aparut modelele care au nevoie de mult mai putin ulei si anume friteuzele cu aer. Modul de preparare devine mai sanatos si mai economic decat in cazul variantelor clasice, iar acest lucru este unul cat se poate de firesc. Sigur ca depinde si de preferintele culinare pe care le aveti si stilul de viata. Insa, oricare ar fi varianta pe care o alegeti, trebuie sa stiti ca o friteuza necesita alimentare cu energie electrica.

Daca pana acum ai avut reticente in ceea ce priveste friteuza, probabil, din acelasi motiv pe care l-au avut majoritatea – consumul mult prea mare de ulei, trebuie sa stii ca acum exista variante care consuma foarte putin ulei. Consumul exagerat de ulei este deja istorie, iar tu te poti orienta catre modele cu adevarat economice si eficiente, alegand dintre cele mai bune friteuze , bineinteles dupa ce veti citi un ghid de cumparare corect si care sa ofere informatii esentiale.

Dar haideti sa discutam putin despre una dintre cele mai populare variante de friteuze si anume Air Fryer. Ce este in esenta un astfel de aparat? O friteuza Air Fryer presupune un principiu de functionare foarte asemanator cu al unui cuptor cu convectie. Daca deja sunteti posesorii unui astfel de cuptor, probabil ati observat ca acesta este prevazut cu un ventilator. Rolul ventilatorului este de a accelera procesul de preparare al mancarii, de a distribui in mod uniform aerul cald in interiorul aparatului, oferind astfel o preparare mai rapida, dar si mai uniforma. Practic, un Air Fryer reprezinta o combinatie intre copt si prajit chiar daca alimentele nu au fost pregatite intr-o baie de ulei. Practic, pelicula fina de grasime care a acoperit suprafata cartofilor si i-a prajit la exterior gratie fluxului de aer cald din interiorul aparatului.

Ce putem gati la un Air Fryer? In general, putem prepara toate retetele ce presupun prajire sau coacere. Puteti pregati cartofi prajiti, copti sau wedge, aripioare, copanele, peste, chiftelute, fructe de mare, fripturi, carnati si asa mai departe. Este aparatul ideal chiar si pentru prepararea alimentelor congelate.

Ce ofera, de fapt, o friteuza? Mai mult confort, mai putin efort din partea utiliatorului si preparate delicioase intr-un timp foarte scurt. Mai mult decat atat, mirosul pe care il produce in timpul gatitului este semnificativ redus. Alimentele vor iesi mai crocante la exterior, dar fragede la interior, iar prepararea lor va fi mai uniforma.

Cum alegi o friteuza buna indiferent ca este vorba despre una clasica sau cu aer cald? In principiu, trebuie a face o alegere corecta si potrivita nevoilor tale, va trebuis a ai in vedere mai multe aspecte.

In primul rand, trebuie sa iei in considerare puterea pe care aparatul o are. Pe piata vom gasi variante a caror putere incepe de la 300 W ajungand sau chiar depasind 2500 W. Cele mai bune friteuze vor avea o putere de minim 1200-1400 W, astfel ca ideal ar fi sa va orientati doar catre variante care depasesc valoarea minima recomandata.

Totodata, ia in calcul capacitatea oferita de acest aparat. Fara discutii este o variabila foarte subiectiva ce depinde de nevoile fiecarui utilizator. Variantele existente pe piata pornesc de la o capacitate de minim 0.8 kg ajungand chiar si la 3 kg. Valorea pe care o alegeti depinde de numarul membrilor familiei, de cat de des veti gati si care sunt obiceiurile voastre culinare.

Si pentru ca tot veni vorba despre obiceiuri culinare, tipul de friteuza pe care il alegeti – ca este vorba despre una clasica cu ulei sau despre air fryer, depinde in totalitate de voi. Cele mai avansate variante nu au nevoie de o cantitate foarte mare de ulei pentru a isi face treaba perfect. Este o chestiune de preferinte si de gusturi, de aceea, nimeni nu va va putea influenta decizia.

Referitor la functiile din dotare, ideal ar fi ca friteuza pe care o alegeti sa beneficieze de cat mai multe functii care sa va satisfaca nevoile. In general, este esential sa  dispuna de termostat reglabil care sa iti permita controlarea temperaturii cu exactitate, pentru a o putea adapta in functie de reteta, fie ca doresti sa prepari o friptura de pui, legume sau peste. Este foarte important sa adaptezi temperatura in functie de tipul alimentelor pe care le prepari.

Regasim pe piata friteuze care ating, de cele mai multe ori, temperaturi cuprinse intre 150 si 190 de grade Celsius. Bineintele, exista variante care pot trece si 200 de grade Celsius. Insa, ai in vedere faptul ca o temperatura mai mare de 190 de grade Celsius poate conduce la arderea uleiului de floarea soarelui, iar acest lucru nu este de dorit.

De asemenea, este important de stiut faptul ca filtrele de ulei sunt cele care mentin uleiul limpede fara reziduri. O friteuza poate dispune de filtru detasabil sau fix. Acesta face ca uleiul sa poata fi folosit nu doar o data, in functie de situatie.

Usurinta in utilizare, dar si siguranta oferita sunt detalii care fac diferenta. In principiu, pentru o utilizare cat mai usoara, aparatul ar trebui sa dispuna de panou de control intuitiv prevazut cu buton pornire, buton prin intermediul caruia veti selecta parametrii necesari. In plus, cele mai avansate modele dispun de display ce permit monitorizarea duratei de preparare, indicatorului de temperatura care va avertizeaza atunci cand uleiul a ajuns la temperatura potrivita, evitand astfel arderea lui.

In general, pentru a folosi o friteza trebuie sa adaugi ulei, sa pornesti caldura, iar in momentul in care uleiul a atins temperatura ideala sa introduceti in interiorul sau alimentele.

Pentru mai multa protectie si siguranta, friteuza ar trebui sa beneficieze de pereti foarte bine izolati care sa nu se incalzeasca pe exterior, iar capacul sa dispuna de inchidere etans pentru prevenirea incidentelor nedorite.

Acestea sunt cele mai importante aspecte pe care trebuie sa le stii daca ai decis sa achizitionezi o friteuza buna indiferent de tipul ei. In plus, pentru mai multe informatii utile, dar si pentru a verifica si cele mai bune friteuze ale momentului puteti accesa oricand https://www.parerionline.ro/cele-mai-bune-friteuze/.

Comments (0)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *